Bestemmingsplanwijziging aanvragen

Een gratis 1ste advies? Klik hier!

Bestemmingsplanwijziging aanvragen

Als jij een initiatief hebt dat in strijd is met de huidige bestemming zal je een bestemmingsplanwijziging moeten aanvragen. Dit kan gaan om alleen een functiewijziging van een bestaand perceel of meer dan alleen dat. Bijvoorbeeld dat je naast alleen een functiewijziging ook wilt bouwen. Of dat je wilt bouwen binnen dezelfde functie maar niet voldoet aan de bouwregels van de bestemming.

We beginnen bij het begin

Ten eerste is het goed om te weten wat een bestemmingsplan is. Dit is een verzameling van percelen met een aan elk perceel verbonden maatwerk regels. Deze regels zijn opgenomen in het bestemmingsplan voor een bepaald gebied. Elk perceel binnen het bestemmingsplan kan dus een andere bestemming hebben met zo zijn eigen regels. Zo kan het perceel van de buren een bedrijfsbestemming hebben en jouw perceel een agrarische of bijvoorbeeld woonbestemming. Ieder perceel heeft zo zijn eigen maatwerk regels qua gebruik en bebouwing.

Je hebt veel verschillende soorten bestemmingen. Denk aan een woonbestemming, bedrijfsbestemming, centrumbestemming, gemengde bestemming, agrarische bestemming, maatschappelijke bestemming en zo nog veel meer!

In strijd met de regels van de bestemming

De eerste vraag die je jezelf zal moeten stellen is of jouw initiatief in strijd is met de bestemming of bestemmingen die op jouw perceel of percelen rust. Pas als je dat weet, weet je welke koers je moet varen. Zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een bestemmingsplanwijziging.

Je weet pas wanneer je in strijd bent met de regels van het bestemmingsplan als je de regels doorneemt. Dit vergt tijd, geduld en een stukje juridische kennis. De regels van een bestemmingsplan zijn namelijk in juridische taal opgesteld. De regels zijn dan ook juridisch bindend.

Aanvraag bestemmingsplanwijziging

Als je in strijd bent met de regels van het bestemmingsplan zal je moeten gaan voor een aanvraag bestemmingsplanwijziging. Een aanvraag bestemmingsplanwijziging is, hoe graag je het ook wil, niet zomaar gedaan. Er zal een aanvraag bij de gemeente moeten worden ingediend waarna beoordeeld wordt of zij medewerking willen verlenen aan jouw initiatief. Doe dit in één keer goed! Want pas als je goedkeuring hebt kan de uitgebreide procedure worden opgestart.

In deze procedure zal je een nieuw (postzegel)bestemmingsplan moeten opleveren voor jouw perceel. Je zal hierin een ruimtelijke onderbouwing (toelichting) moeten overleggen, nieuwe regels schrijven passend bij jouw wens en een verbeelding.

CADDESK heeft inmiddels 25+ jaar ervaring hiermee! Heb je hulp nodig bij het indienen van een aanvraag bestemmingsplanwijziging? Of wil je weten of jouw plannen in strijd zijn met de geldende bestemming en haalbaar zijn? Vul dan onderstaand formulier in voor een 1ste vrijblijvend advies!

  • Aanvraag bestemmingsplanwijziging
  • Bestemmingsplan opstellen
  • Bezwaar bestemmingsplan
  • Bezwaar als belanghebbende
  • Juridische procedures
  • 25+ jaar ervaring
  • Advies van A tot Z!

Wil je graag de mogelijkheden bespreken?

Neem dan gerust contact met ons op, onze vakspecialisten staan altijd voor je klaar!

Contact opnemen
© CAD Desk 2024
Webontwikkeling door Convident