Leestijd: 3 minuten
Je hebt een plan of idee dat je wil realiseren maar voordat je dat kan gaan doen heb je een omgevingsvergunning nodig. In het kort is een omgevingsvergunning een vergunning die je krijgt als jouw plannen niet in strijd zijn met de huidige bestemming dat op het betreffende stuk grond rust. Tevens hoef je niet altijd deze vergunning aan te vragen. Je kan hier meer lezen over wat exact een omgevingsvergunning is en wanneer je er één moet aanvragen. In deze blog gaan we specifiek in op het proces zelf en wat er allemaal bij komt kijken tijdens de omgevingsvergunningaanvraag.
De aanvraag
Je hebt gecheckt dat jouw plan, idee, verbouw, uitbouw of exploitatie omgevingsvergunningplichtig is. De website van het omgevingsloket geeft dat keurig aan maar wat nu? Wat zijn de concrete stappen die je gaat maken? Je begint bij de vergunningsaanvraag. Dit doe je digitaal.
Je komt bij afdeling vergunningen, via het digitale omgevingsloket. Via dit loket dien je de vergunningsaanvraag in. Je logt met je DigiD bij ‘’aanvraag/melding’’ waar je de aanvraag kan starten. Zodoende vraagt men je eerst om wat gegevens in te vullen, welk adres het betreft enzovoorts. Vervolgens kan je aan de hand van een lijst aanvinken wat je wil doen en de vergunningsaanvraag indienen.

Figuur 1: startpagina van het omgevingsloket

Figuur 2: de lijst met opties
En nu?
Je hebt je verzoek ingediend via het digitale omgevingsloket. In sommige gevallen zal de gemeente met een vooroverlegplan komen, oftewel: je schetst wat je plannen zijn en overhandigt deze aan de gemeente. Net als wat wij in onze blog van het principeverzoek vertellen, is het niet altijd handig om dit zo te doen. Je geeft de gemeente min of meer een vrijbrief om ja of nee te zeggen. Uit ervaring weten wij dat veel gemeenten vaak terughoudend zijn.
Een voorbeeld hiervan: een bedrijf wil zijn bestaande loods met nog een loods uitbreiden omdat het bedrijf groeit. Je zou denken dat dat een goede zaak is die de lokale economie en werkgelegenheid stimuleert. Wel wordt het verkeer naar het bedrijf toe wat drukker met aanvoer van goederen en dergelijke. Terwijl blijkt dat dit kan, kan de gemeente denken: stel dat de omwonenden of andere belanghebbenden hierover gaan klagen, of dat de buurman ook wil uitbreiden nu hij dit ziet? Dus we zeggen uit voorzorg al nee.
Disclaimer: alle lof voor de lokale overheden. Bovenstaande is datgene wat wij veel zien gebeuren. Dit betekent niet dat het bij elke gemeente zo gaat. Wij kennen ook genoeg positieve verhalen.
Hoe doe je het dan?
Het beste kan je gewoon eens contact opnemen met de gemeente wanneer het een grotere omgevingsvergunningaanvraag betreft. Dit kan het beste door even met je betreffende gemeente te bellen. Het doel hiermee is om een overleg te plannen met de betreffende medewerker die over de vergunningen gaat. Zo kan je je idee presenteren en in gesprek met elkaar. Dat is beter dan dat de gemeente er eenzijdig haar oordeel over geeft. Uiteraard is het afwegen in welke situatie je dit wel of niet doet. Hierin kan CADDESK je adviseren.
De gemeente moet in ieder geval als de aanvraag is ingediend binnen 8 weken beslissen, zo niet dan is de vergunning rechtswege verleend. Men kan een uitsteltermijn van 6 weken hanteren.
Heb je vragen of wil je gratis en vrijblijvend een 1ste advies? Vul dan dit formulier in of bel ons. Wij helpen je graag verder!