Hoe maak ik bezwaar tegen een bestemmingsplan?

Leestijd: 4 minuten

Ontwikkelingen zijn er altijd in de fysieke leefomgeving. Een nieuwe weg, de buren die een aanbouw doen, een bedrijf op een bedrijventerrein dat uitbreidt, een andere functie-invulling van een pand en zo nog veel meer ontwikkelingen. Maar wat als een dergelijke ontwikkeling nabij jouw woning, bedrijf of anderzijds is en je het daar niet mee eens bent? En wat als een dergelijke ontwikkeling jou gaat beperken in je woongenot of bedrijfsvoering? Dan is bezwaar maken een logische eerste stap. In deze blog leggen wij dan ook uit hoe je bezwaar maakt tegen een bestemmingsplan.

Wat is een bestemmingsplan?

In het kort is een bestemmingsplan een plan met daarin een verzameling van percelen in een bepaald gebied/regio. In het bestemmingsplan is het zo geregeld dat op elk perceel een bestemming rust zoals bijvoorbeeld een agrarische- of bedrijfsbestemming. Binnen die bestemming zijn gebruiks- en bouwregels opgenomen waar jij je aan dient te houden. Een bestemmingsplan is juridisch bindend dat betekent dat bij een strijdigheid gehandhaafd kan worden. Om iets te ondernemen dat in strijd is met de huidige bestemming kan je bijvoorbeeld een bestemmingswijziging of kruimelregeling doen.

Hoe maak je bezwaar tegen een bestemmingsplan?

Een eigenaar van een naburig perceel kan dus net als jij een verzoek indienen tot wijziging van de bestemming. Dit met als doel om iets te ondernemen wat nu nog niet is toegestaan. Nu moet je dus goed in de gaten houden wanneer het ontwerpbestemmingsplan raadpleegbaar wordt. Dit kan via de gemeentelijke publicaties of via de website ‘ruimtelijke plannen’. In de gemeentelijke publicatie staat wanneer en hoe je een zienswijze kan indienen tegen dit ontwerpbesluit. De gemeente zal vervolgens je zienswijze wel of niet meenemen. Je hebt 6 weken de tijd om een zienswijze in te dienen. Een zienswijze is geen bezwaar. Je moet het meer ziens als tips die je meegeeft aan de gemeente. Van bezwaar is géén sprake bij een te komen bestemmingsplan.

Let wel: gemeentelijke publicaties worden vaak minimaal vertoont. Je treft ze vaak aan in het huis-aan-huis blad of zelfs alleen op de website van de gemeente zelf. Hou het daarom altijd goed in de gaten wanneer je een zienswijze kan indienen. Ook kan je kijken op deze site.

Wat als het bezwaar wordt afgewezen?

Zoals we als zeiden is er géén sprake van bezwaar maar van het indienen van een zienswijze. Het is aan de gemeente om jouw zienswijze wel of niet mee te nemen in hun besluit. Maar wat als de gemeente er niets mee doet? Wat zijn dan nog de mogelijkheden? Gelukkig kan je in een later stadium alsnog beroep aantekenen. Dit doe je als het bestemmingsplan is vastgesteld. Je hebt dan weer 6 weken de tijd. Beroep aantekenen betekent simpelweg dat je naar de rechter (Raad van State) stapt en dus juridische stappen onderneemt. De verweerder is dan de gemeente.

Om beroep te kunnen aantekenen moet men eerst ook een zienswijze hebben ingediend. Dit is echter niet meer het geval. Je kunt dus ook bij het missen van het indienen van een zienswijze beroep aantekenen. Echter is voor de volledigheid wel het beste om een zienswijze te hebben ingediend.

Bezwaarschrift bestemmingsplan voorbeeld

Een vraag die wij vaak krijgen is of wij een voorbeeld hebben van een bezwaarschrift bestemmingsplan. Zoals je hebt gelezen is elke bestemming en casus maatwerk. Daar komt nog bij vanuit welke rol jij bezwaar maakt. De motiveringen zijn dan ook bij elke casus anders. Tevens is er bij een bestemmingsplan alleen sprake van een zienswijze en niet van een bezwaar.

Daarnaast is het maar de vraag als men in bezit is van een voorbeeld bezwaar-(zienswijze)schrift bestemmingsplan in hoeverre men als leek zijnde inhoudelijk op de materie in kan gaan. De eerste klap is een daalder waard. Vooral als je daarmee een langlopende juridische procedure voorkomt. Het gezegde goedkoop is duurkoop is hier dan ook van toepassing.

Conclusie

Je kan een zienswijze indienen bij de gemeente gedurende de 6 weken dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt. Dan wordt het plan vastgesteld waarin je 6 weken de tijd krijgt om beroep aan te tekenen mocht de gemeente jouw zienswijze niet hebben meegenomen. De uitspraak van de Raad van State is dan bindend. Ook kan je sinds kort alleen beroep aantekenen als je te laat met je zienswijze bent. Echter is voor de volledigheid een zienswijze wel handiger.

Ben je benieuwd wat je kan doen tegen plannen van een derde of maakt iemand beroep tegen jouw plannen? CADDESK kan je hierbij helpen. Wij hebben meer dan 25 jaar ervaring. Voor een vrijblijvend advies vul je dit formulier in. Bellen mag natuurlijk ook!

Jorrit Zeldenrust

20 juli 2021

© CAD Desk 2023
Webontwikkeling door Convident