Kan ik een ruimte voor ruimte regeling woontitel kopen?

Leestijd: 3 minuten

Een burgerwoning in het landelijk gebied. Dat is de droom van nagenoeg iedereen die een nieuwbouwwoning wil realiseren. Een rustige omgeving, mooi uitzicht en de ruimte! Alleen zal je hoogstwaarschijnlijk geen medewerking verkrijgen om de huidige bestemming te wijzigen naar een woonbestemming, dit ten behoeve van het bouwen van een woning. Maar wat heeft het kopen van een ruimte voor ruimte regeling woontitel hiermee te maken en hoe kan het jou helpen? Wij leggen het jou uit in deze blog!

Wat is een ruimte voor ruimte regeling woontitel?

De woontitel die wordt verkregen bij een correcte uitvoering van de ruimte voor ruimte regeling is een titel die de aanvrager verkrijgt om één woning te mogen bouwen in het landelijk gebied. Dit ‘recht’ verkrijgt de persoon die voor een x-aantal vierkante meters aan (voormalige) agrarische bebouwing sloopt.

In de provincie Friesland is het minimum te slopen (voormalige) agrarische bebouwing 1.000m2, in Drenthe 750m2 en in Noord-Holland per dit jaar 1.500m2. Het verschilt per provincie. De eigenaar van het perceel met deze bebouwing dient dus voor minimaal dit aantal in vierkante meters te slopen alvorens hij een woontitel verkrijgt voor het bouwen van een woning in het landelijk gebied.

De reden waarom iemand deze ‘compensatiewoning’ krijgt is omdat de overheid af wil van landschaps-ontsierende bebouwing. Om tegemoet te komen aan de sloopkosten en om de sloop van deze bebouwing te stimuleren verkrijgt deze persoon het recht op een compensatiewoning in het landelijk gebied. Meer weten over de regeling zelf? Dat lees je in deze blog!

Waarom heb jij deze titel nodig?

Dan komen we bij de vraag waarom jij een dergelijke titel nodig hebt om een nieuwe woning te mogen realiseren in het landelijk gebied. Dat is eigenlijk heel simpel: het beleid van de overheid is om nieuwe burgerbebouwing bij voorkeur binnen stedelijk gebied te realiseren, daar waar dat niet lukt aansluitend aan het stedelijk gebied. Dit met als reden het landelijk gebied ‘schoon’ te houden van burgerbebouwing.

Je zal dus bijna zeker bij het indienen van een principeverzoek als antwoord krijgen dat burgerbebouwing in het landelijk gebied niet is gewenst. En daarom heb jij als je zelf geen (voormalige) agrarische bebouwing hebt om te slopen de woontitel van een ander nodig.

Hoe kom je aan zo’n ruimte voor ruimte titel?

Dan komt natuurlijk de vraag hoe je een dergelijke ruimte voor ruimte regeling woontitel kunt kopen. Dit is middels koop. Je koopt de woontitel van iemand die de titel in bezit heeft. Met deze titel kan jij het gesprek aangaan met de gemeente en de gewenste wooninvulling geven aan jouw perceel in het landelijk gebied.

Dat je een woontitel hebt wil trouwens nog niet zeggen dat het appeltje-eitje is. De deur die dicht stond staat nu op iets meer dan een kier. Je zal nog steeds de uitgebreide ruimtelijke procedure moeten doorlopen en aantonen dat er sprake blijft van een goede ruimtelijke ordening. Dit middels o.a. een ruimtelijke onderbouwing met alle relevante onderzoeken van dien.

CADDESK heeft een netwerk van mensen met een woontitel. Wij kunnen je naast deze woontitel ook helpen in de procedure. Wij ontzorgen van A tot Z! Wil je meer weten? Vul dan dit formulier in voor een 1ste vrijblijvend advies! Bellen mag uiteraard ook.

Jorrit Zeldenrust

28 mei 2021

© CAD Desk 2024
Webontwikkeling door Convident