Omgevingsvergunning afwijkend gebruik of bestemmingsplanwijziging?

Leestijd: 3 minuten

Omgevingsvergunning afwijkend gebruik en bestemmingsplanwijziging: twee begrippen die veel met elkaar gemeen hebben maar toch zo verschillend zijn. Jij hebt een plan om te realiseren op een perceel en wil er stappen mee zetten. Alleen is het zo dat jouw plan in strijd is met het huidige bestemmingsplan. Je zal dus het bestemmingsplan moeten wijzigen of een omgevingsvergunning afwijkend gebruik indienen. Wat is nu het slimst om te doen?

Omgevingsvergunning afwijkend besluit

Een omgevingsvergunning afwijkend besluit is een omgevingsvergunning die jij krijgt voor je plan die je wil realiseren op een stuk perceel. Dit houdt in dat jij een woning, bedrijfspand, activiteiten of anderzijds mag bouwen/exploiteren dat in strijd is met het huidige bestemmingsplan. Simpel gezegd: je krijgt met een omgevingsvergunning afwijkend besluit een uitzondering op de regel.

Bestemmingsplanwijziging

Bij het wijzigen van een bestemming pak je het grondiger aan. Je gaat met een bestemmingsplanprocedure de bestemming en de kaders hiervan wijzigen naar datgeen wat jij graag wil gaan doen op het betreffende perceel. Zit er bijvoorbeeld een bestemming ‘bedrijfsbestemming’ op en wil jij in het pand gaan wonen en leven, dan ga je voor een woonbestemming. Vervolgens kan je een omgevingsvergunning aanvragen die getoetst wordt aan de nieuwe bestemming en kan je gaan realiseren.

Wat is beter?

Welke van de 2 moet je nu kiezen? We doen dit aan de hand van een casus. In deze casus pakken we een fictief persoon genaamd Piet. Piet heeft een bedrijf dat handelt in landbouwmachines, momenteel zit Piet in het centrum van een dorp gevestigd. Door beperkte ruimte en de onhandige aanlooproutes die door het centrum gaan is het voor Piet niet meer de ideale vestigingslocatie.

Zodoende heeft Piet besloten om zich op een andere locatie te gaan vestigen waar hij alle ruimte heeft en de aanlooproutes een stuk makkelijker zijn waardoor Piet beter bereikbaar is. Het stuk perceel waar Piet zijn ogen op heeft laten vallen is gesitueerd aan de rand van het dorp, op 5 minuten rijden van de provinciale weg. Ideaal roept Piet!

Het nieuwe bedrijfspand is al uitgetekend op papier en het enige wat Piet nog in de weg zit is de huidige bestemming dat op het perceel rust. Dit is namelijk nog een bestemming ‘agrarisch’ terwijl Piet bedrijfsmatige activiteiten wil gaan ontplooien.

Zo staat Piet voor de keuze om een procedure op te starten om de bestemming te wijzigen of te gaan voor een omgevingsvergunning afwijkend besluit. Nu moet Piet een goede keuze maken, want als Piet in de nabije toekomst aan uitbreiding denkt zal hij daarvoor een omgevingsvergunning moeten aanvragen. Als hij destijds heeft gekozen voor een omgevingsvergunning afwijkend besluit, dan wordt een nieuwe omgevingsvergunning om wederom uit te breiden lastig in de toekomst. Piet zal elke keer weer geconfronteerd worden met het feit dat zijn toekomstige plannen in strijd zijn met het bestemmingsplan dat op het perceel rust omdat Piet destijds een omgevingsvergunning afwijkend besluit heeft aangevraagd. Met een bestemmingsplanwijziging is een toekomstige uitbreiding of verschuiving van activiteiten een stuk minder lastig omdat de omgevingsvergunningen die je dan aanvraagt niet in strijd zijn met de geldende bestemming en je hier met de bestemmingswijziging al op hebt voorgesorteerd.

Is een bestemmingsplanwijziging dan beter?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Het is maar net wat jouw plannen zijn en wat je wil. Beide soorten komen veel voor en het is per situatie maatwerk om af te wegen of je voor een bestemmingsplanwijziging of omgevingsvergunning afwijkend besluit kiest. Bij CADDESK helpen wij jou de keuze te maken en begeleiden wij jou in het proces. Zo heb je meteen de juiste insteek te pakken!

Voor een gratis en vrijblijvend 1ste adviesgesprek kan je ons bellen of vul je dit contactformulier in. Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Jorrit Zeldenrust

31 mei 2020

© CAD Desk 2023
Webontwikkeling door Convident