Waarom moet ik een bouwtekening laten maken?

Leestijd: 4 minuten

Veel mensen die een gebouw laten bouwen of verbouw plegen aan hun huidige pand vragen zich dit af, dat begrijpen wij als geen ander!

In beginsel is een bouwtekening bij een nieuwe woning of bedrijfspand noodzakelijk omdat het vaak vergunningsplichtig is en de gemeente een concreet plan eist om de vergunning aan te toetsen. Daarnaast weet de aannemer niet waar hij moet beginnen zonder bouwtekening. Zodoende zal je vaak een omgevingsvergunning nodig hebben, en voordat je deze vergunning kan aanvragen is de eis dat  er een bouwtekening aan ten grondslag ligt. Een bouwtekening is dus niet een mogen maar een moeten.

Dat is ook niet heel onbegrijpelijk. Bij een omgevingsvergunning wordt getoetst of de plannen voldoen aan de bestaande wet- en regelgeving van het bestaande bestemmingsplan op het betreffende perceel. Kortom: jouw plannen moeten concreet op papier staan zodat jouw plannen getoetst kunnen worden.

Er zijn situaties waarbij je niet een bouwtekening hoeft te laten maken omdat je geen omgevingsvergunning nodig hebt. Een concreet voorbeeld hiervan is een boerderij buiten de bebouwde kom waarvan de eigenaar een bijbehorend bouwwerk wil laten bouwen van niet hoger dan 5 meter en waarvan de oppervlakte niet meer dan 150m2 is. Deze constructie is, onder voorbehoud van diverse variabelen zoals o.a. de perceel-grootte, vergunningsvrij. Lees hier hoe je kan zien of jouw plannen vergunningsvrij zijn.

Wat zijn dan de voordelen?

Nu zal je in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig hebben en dus verplicht een bouwtekening moeten laten maken. Maar in de situatie van de bovengenoemde boerderij die vergunningsvrij mag bouwen is de vraag waarom hij er toch verstandig aan doet om een tekening te laten maken. Een tekening kost immers geld.

De eerste reden is de wet- en regelgeving. Omdat je vergunningsvrij mag bouwen betekent het niet dat niet hoeft te voldoen aan het bouwbesluit 2012. De vergunningsvrije constructie zal alsnog aan de minimum vereisten moeten voldoen op gebied van de bouwconstructie zelf, brandveiligheid, muurdiktes, vluchtroutes enzovoort. De enige manier om dit goed in kaart te brengen is met een bouwtekening.

De tweede reden is dat goedkoop duurkoop is. Je zal je constructie waarschijnlijk laten bouwen door een aannemer. Om een aannemer een goed beeld te laten krijgen van wat jouw wensen zijn is een bouwtekening noodzakelijk. Zo weet hij exact wat je wil en kan hij daarop zijn offerte baseren. Ook is het goed om op papier alles al uitgedacht te hebben zodat er tijdens de bouwen geen fouten meer worden geconstateerd. Een fout betekent extra tijd en materialen, en dat betekent meer onverwachte kosten. Je wil geen dingen dubbel moeten doen omdat de fundering achteraf te zwak blijkt en wegzakt. Dan is de prijs van een bouwtekening ineens niet meer heel belangrijk en valt deze in het niet bij de onverwachte extra kosten.

De derde reden gaat samen met de eerste reden: als jij zonder bouwtekening begint te bouwen zonder je te houden aan de eisen, kan het zo zijn dan de constructie op last van de gemeente weer afgebroken moet worden. Dit zou zonde zijn omdat je er wel tijd en geld in geïnvesteerd hebt. Zo zijn er dus genoeg redenen om wel een bouwtekening te laten maken. We kunnen dus concluderen waar een bouwtekening niet verplicht is, het wel noodzakelijk is. Daarom doe je er goed aan om dit door een professional te laten doen.

Ben je benieuwd naar wat een bouwtekening voor jou situatie kan betekenen? Bij CADDESK helpen we je graag! Wij maken niet alleen bouwtekeningen maar vertalen jouw wensen in een concreet ontwerp. Zo wordt jouw droom werkelijkheid! Vul het formulier in en ontvang een 1ste gratis en vrijblijvend advies. Tevens kunnen wij een begeleidende rol op ons nemen op gebied van o.a. bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen.

Jorrit Zeldenrust

30 januari 2020

© CAD Desk 2023
Webontwikkeling door Convident