Waarom moet ik een bouwtekening?

Leestijd: 3 minuten

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Een bouwtekening. Maar wat is een bouwtekening nu precies en waarvoor dient het? Dat gaan wij je in deze blog uitleggen. Soms is een bouwtekening namelijk simpelweg verplicht, en andere keren is het gewoon handig om één te laten maken door een bouwkundig tekenbureau.

De tekening zelf

De bouwtekening zelf is in beginsel een 2D-tekening van een gebouw of pand waarin de specificaties van de te bouwen constructie in staat uitgewerkt. Hierbij kan je denken aan de afmetingen, deurposten, kozijnen, leidingen, stroomkabels, materiaaltypen en meer. Het doel van de tekening bepaald welke specificaties erin staan.

Bouwtekeningen zijn overigens niet nieuw. Blauwdrukken bestaan al sinds jaar en dag. Eén van de redenen dat de steden en dorpen in Nederland zeer net zijn opgebouwd komt mede hierdoor. Bouwtekeningen in combinatie met de ruimtelijke ordening van gebieden zorgen voor nette wijken en straten. Nederlanders waren hier al heel vroeg mee. In Zuid- en Oost-Europa let men wat minder op de ruimtelijke inpassing.

Wetgeving

Uit bovenstaand verhaal kan je afleiden dat een bouwtekening er niet alleen voor de mooi is. Een bouwtekening is in de meeste gevallen zelfs verplicht omdat je vaak een omgevingsvergunning zal moeten aanvragen alvorens je ergens begint te bouwen. De reden hiervoor is vrij simpel: de lokale overheid heeft bestemmingen aan bepaalde gebieden gegeven. Zo hebben percelen in een woonwijk een woonbestemming.

Als jij een woning wil laten bouwen wil de gemeente jou idee concreet op papier zien alvorens ze jou de vergunning verlenen. Men wil namelijk weten of de specificaties die in de tekening staan en wat je wil bouwen in lijn ligt met het geldende bestemmingsplan op het betreffende perceel. In onderstaand geval zal jij vrijwel zeker je omgevingsvergunning krijgen en kan je starten met bouwen. Jij wil namelijk een woning bouwen in een woonwijk waar de percelen de bestemming ‘wonen’ hebben. Dan zijn er weinig tot geen bezwaren vanuit de gemeente en kan jij beginnen met bouwen. Hetzelfde geldt voor bedrijven op een perceel met bedrijfsbestemming, agrarische activiteiten op een perceel met een agrarische bestemming enzovoorts. Wel moet je ontwerp voldoen aan de kaders van het bestemmingsplan wat betreffende maximale goothoogtes en dergelijke.

Tip: soms wil je iets dat WEL in strijd is met een bestaand bestemmingsplan. Als jouw plan in strijd is met de bestaande bestemming op een perceel is er altijd de mogelijkheid om er wat aan te doen om jouw droom alsnog waar te maken. Denk aan een bestemmingsplanwijziging. Zo kennen wij bij CADDESK veel situaties waarin onze klanten iets wouden bouwen dat in 1ste instantie niet mocht omdat het in strijd was met de bestemming, maar dankzij goed gemotiveerde argumenten voor een bestemmingsplanwijziging kon men alsnog op die locatie bouwen. CADDESK kan ook jou hierbij helpen!

Besparen op kosten

Naast de verplichting om een bouwtekening te hebben vanuit de wetgeving is een bouwtekening ook gewoon kostenbesparend. Je zal ongetwijfeld jouw constructie laten bouwen door aannemers en onderaannemers. Deze partijen kunnen goed uit de voeten als het te bouwen pand gedetailleerd uitgewerkt is in een bouwtekening. Zo weten zij exact wat zij moeten doen. Dit voorkomt veel dubbele kosten.

Je kan in sommige gevallen ook vergunningsvrij bouwen. Dan hoef je wettelijk geen bouwtekening te overhandigen. Toch is het handig een bouwtekening te laten maken. Waarom dat handig is lees je hier.

Conclusie

Voor een vergunningsplichtige constructie moet je een bouwtekening kunnen overhandigen. Dit zodat de gemeente aan de hand van die tekening kan toetsen of je wel of niet in aanmerking komt voor een vergunning om te bouwen. Daarnaast is een goede bouwtekening belangrijk tijdens de bouw. Dit voorkomt veel onnodige kosten. Ook bij vergunningsvrije bouw is het dus handig een bouwtekening te laten maken.

Wil je een bouwtekening laten maken? Dan ben je bij CADDESK aan het juiste adres, vraag hier vrijblijvend een 1ste gratis advies en prijsopgaaf aan!

Jorrit Zeldenrust

26 mei 2020

© CAD Desk 2023
Webontwikkeling door Convident