Leestijd: 4 minuten
Een ruimtelijke onderbouwing, daar heb je vast wel eens van gehoord. Maar wanneer heb je het nodig en waar bestaat deze onderbouwing uit? In het kort heb je een ruimtelijke onderbouwing nodig als je plannen hebt die alleen gerealiseerd kunnen worden middels een afwijkende omgevingsvergunning en waar een gewone omgevingsvergunning dus niet afdoende is. Ook is de ruimtelijke onderbouwing een verplicht onderdeel in de procedure bij een bestemmingsplanwijziging. Maar wat houdt een ruimtelijke onderbouwing precies in? Wij gaan het je in deze blog uitleggen hoe het zit!
Inhoudsopgave
Wanneer heb je een ruimtelijke onderbouwing nodig?
Als je plannen hebt die afwijken van het bestemmingsplan kan je een paar dingen doen, je legt je erbij neer dat ten koste gaat van wat je oorspronkelijk wou of je kijkt hoe het oorspronkelijke plan wel realiseerbaar wordt. Dan kom je al snel uit op een bestemmingsplanwijziging of afwijkende omgevingsvergunning. In beide gevallen ben je verplicht een ruimtelijke onderbouwing te (laten) maken.
Deze ruimtelijke onderbouwing is ter motivatie van jouw plan. Wanneer de gemeente positief staat in de door jouw voorgestelde plannen en hier medewerking aan wenst te verlenen dien je wel te onderbouwen waarom het plan op de betreffende locatie past. Dat de gemeente er positief instaat betekent niet dat jij meteen mag bouwen, maar het betekent wel dat de gemeente bereid is mee te werken aan de wijzigingsprocedure en dat zij in eerste instantie geen bezwaren zien. Ze willen natuurlijk eerst wel zien wat voor invloed jouw plannen hebben op de directe leefomgeving en of dit binnen de wettelijke kaders blijft. En dat dien jij te onderbouwen.
Wat staat er allemaal in een ruimtelijke onderbouwing?
Je hebt een uitgebreide omgevingsvergunningprocedure of wijzigingsprocedure gestart, nu moet je, omdat jij ook diegene bent die iets wil, zelf een ruimtelijke onderbouwing (laten) maken zodat de gemeente inzichtelijk krijgt welke invloed jouw plannen hebben op de leefomgeving en vice versa.
In een ruimtelijke onderbouwing bespreek je diverse aspecten. Dit zijn zaken waar jouw plan wel of geen invloed op heeft. Denk aan aspecten zoals milieu en ecologie, water, bodem, bedrijfszoneringen, archeologisch en cultureel erfgoed, veiligheid, verkeersintensiviteit en meer. Ook bespreek en neem je erin op waarom één of meerdere van deze aspecten niet relevant zijn en dus niet zijn onderzocht. Dan wijk je gemotiveerd af. Verder schets je de situatie, wat je wil gaan realiseren en spreek je over beleidskaders. Vaak is ook de uitvoerbaarheid van jouw plan erin opgenomen.
Een ‘gemiddelde’ ruimtelijke onderbouwing is tussen de 20 á 30 bladzijden exclusief de bijlagen. Met de bijlagen, waar o.a. de onderzoeksresultaten in zijn opgenomen komt men al gauw uit boven de 180 pagina’s. Het is een document van veel toegevoegde waarde, want de gemeente bestudeert het aandachtig en kan met vragen komen.
Wanneer is een onderwerp relevant?
We spraken al over relevantie van onderwerpen. Stel dat je niet zeker weet of een onderwerp relevant is omdat je dat lastig kan opmaken. Dan is het handig om een adviseur te raadplegen, hij of zij weet waar te kijken en kan je vertellen of je het betreffende aspect wel moet laten onderzoeken of dat er gemotiveerd van af te wijken valt.
Heb je een vrraag, wil je advies of heb je iets anders? CADDESK heeft meer dan 25 jaar ervaring in het opstellen van ruimtelijke onderbouwingen en staat in contact met allerlei goede en onafhankelijke onderzoeksbureaus. Ook pakken wij gehele trajecten van A tot Z op. 100% ontzorging! Voor een gratis en vrijblijvend 1ste advies mag je dit formulier invullen. Bellen kan natuurlijk ook!